Site icon Hrvatska uživo

Zaplijenjeno pet milijuna igračaka opasnih za djecu

foto: pexels

Zaplijenjena roba rizična je zbog opasnosti od kemikalija, strujnog udara, oštećenja sluha… Javlja GLAS SLAVONIJE

Više od pet milijuna potencijalno opasnih igračaka, u vrijednosti većoj od 18 milijuna eura, zaplijenjeno je između listopada 2021. i 31. siječnja 2022. u okviru akcije Ludus II, kojom je koordinirao Europol. Akcija je bila usmjerena na krijumčarenje krivotvorenih igračaka i druge robe. U akciji su sudjelovale zemlje članice EU-a, i to, uz Hrvatsku, Belgija, Bugarska, Češka, Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Latvija, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska. U akciju su bile uključene i zemlje izvan EU-a – Obala Bjelokosti, Sjeverna Makedonija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

Tijekom operacije zaplijenjene su krivotvorene i ilegalne puzzle igre, videoigre, društvene i kartaške igre, lutke i lutke iz poznatih TV serija, kockice za djecu te odjeća i dodatci poznatih brendova. Zaplijenjena roba rizična je zbog izlaganja kemikalijama, opasnosti od gušenja, strujnog udara, oštećenja sluha i mogućnosti požara. To je bio rezultat analize EUIPO-a, koja je dovela do uspostavljanja prve operacije, Ludus 2020.

Tijekom operativne faze Ludusa II tijela za provođenje zakona obavljala su provjere i inspekcije kako bi otkrila ilegalne pošiljke i skladištenje. Brojne racije slijedile su nakon internetskih istraga pokrenutih na platformama e-trgovine. Većina lažnih igračaka uvezena je iz istočne Azije u EU, Veliku Britaniju i SAD. Vlasti su otkrile kršenja prava intelektualnog vlasništva, nedostatak CE oznaka i EU izjava o sukladnosti te postojanje nepoželjnih, opasnih tvari.

Operacija Ludus II dovela je do prijave 99 osoba pravosudnim tijelima, a zdravstvenim tijelima prijavljeno je još 1459 osoba. Provjerena su 72 online tržišta, te je ugašeno 30 web-stranica.

U regijama Lazio i Campania talijansko financijsko tijelo (Guardia di Finanza) presrelo je i zaplijenilo veliku količinu ilegalnih slagalica koje su dolazile iz jedne azijske zemlje. Igračke su bile pohranjene u dva skladišta.

Francuske carinske vlasti (Direction Générale des Douanes et Droits Indirects) poremetile su redovitu opskrbu krivotvorenim igračkama koje su se prodavale preko poznate platforme za e-trgovinu. Istraga pod nazivom Pokezone omogućila je vlastima da otkriju veliku količinu proizvoda koji su se prodavali na unutarnjim tržištima Francuske i šest drugih zemalja.

Sandra Lacić Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA

Exit mobile version