Site icon Hrvatska uživo

Izbjegavamo ga zbog neugodnog mirisa, ali ova namirnica pomaže kod depresije i raka te poboljšava plodnost kod muškaraca

Redovito konzumiranje luka povezuje se s nižim rizikom za bolesti srca, nižim razinama kolesterola i nižim krvnim tlakom zahvaljujući ljekovitim fitonutrijentima u luku. Oni sadrže sumpor primjerice alil-propil-sulfoksidi pomažu održavati normalne razine šećera u krvi, a odgovorni su i za miris luka i njegovo nadražujuće djelovanje na oči. Zapravo je utvrđeno da što je miris jači i što više nadražuje oči, to ima više ljekovitih fitonutrijenata.


Luk je dobar izvor:


Sprječava i usporava razvoj raka

U luku je otkriveno više od 30 antikancerogenih spojeva. Zbog toga se smatra da je smanjuje rast tumora i štiti od slobodnih radikala. Posebno ga se preporučuje kod raka želuca, jednjaka, crijeva i prostate.

Također, folna kiselina štiti od razvoja melanoma i tumora epiderme, ali i od razvoja raka maternice, gušterače, dojke, debelog crijeva, želuca.

Pregled 16 studija na 13 333 osobe objavljen u časopisu Molecular Nutrition & Food Research pokazao je da su sudionici s najvećim unosom luka imali 15% manji rizik od raka debelog crijeva u usporedbi s onima s najmanjim unosom.


Oporavak sinusa

Sjajan način da zaustavite i usporite krvarenje iz nosa je korištenje luka. Uzmite polovicu luka i stavite točno ispod nosa, zatim udahnite.

Luk sadrži i vitamin C i bioflavonoide, a ti nutrijenti čine naše nosnice manje osjetljivima na krvarenje. Isto tako, polovicu luka možete staviti ispod nosa i udahnuti kad imate začepljen nos. Luk pročišćava prolaze u nosu, olakšavajući nam disanje., piše gloria.hr


Sprječava depresiju i poboljšava raspoloženja

Luk sadrži folate, a to je vitamin B9, nutrijent koji pomaže u sprječavanju depresije te poboljšava raspoloženje razgrađujući aminokiselinu homocistein.

Zašto je to važno? Homocistein je aminokiselina koja potencijalno ima toksične učinke na krvne žila, zgrušavanje krvi, a i ne dopušta vašem tijelu da proizvodi hormone za dobro raspoloženje. Luk je odličan upravo zato što ih može razgraditi tu aminkiselinu i tako pomoći vašem mozgu da dobije dovoljno nutrijenata.


Regulira šećer i štiti od dijabetesa

Česta konzumacija luka može se povezati s nižim razinama glukoze u krvi, bez obzira jeli ga sirovog ili kuhanog, potvrdile su studije.


Luk sprječava prehladu i gripu

Snažan je antiseptik i antibiotik bogat vitaminima A, B i C. Posebno je poželjna namirnica u razdoblju prehlada i gripe zbog sinergijskog djelovanja vitamina C, kvercetina i izotiocijanata iz luka.

Stručnjak za zdravlje Luke Coutinho ističe kako luk može pomoći u prevenciji prehlade, kašlja, visoke temperature i upale grla.

Kako?



Pomaže kod upale uha

Uši su jedan od najosjetljivijih organa u tijelu. Mogu nas zaboljeti zbog više razloga, poput glasne glazbe ili putovanja avionom. Neki liječnici predlažu korištenje kapi za uši za ublažavanje boli. Međutim, kuhani luk također može pomoći.

Kako?

Salata od luka i naranče

Sastojci:

Priprema:

Sve sastojke osim špinata izmiješajte. Neka salata odstoji jedan sati, a zatim dodajte špinat i pomiješajte. Dobar tek!

Exit mobile version