Site icon Hrvatska uživo

Što bi se dogodilo kad bi ruski plin prestao pristizati u zapadnu Europu?

FOTO: UNSPLASH

SAD, Velika Britanija i EU najavili su da će ograničiti uvoz ruske nafte. Ovaj potez uslijedio je nakon što je Rusija upozorila da bi mogla prekinuti isporuku plina europskim zemljama ako se uvede zabrana prodaje ruske nafte, piše BBC.

Koje su sankcije za rusku naftu i plin?

SAD je najavio potpunu zabranu uvoza ruske nafte, plina i ugljena nakon što je Ukrajina pozvala na proširenje sankcija. Velika Britanija će do kraja godine postupno ukinuti uvoz ruske nafte, a EU smanjuje uvoz za dvije trećine. Vlada Velike Britanije kaže da im to daje dovoljno vremena da pronađu alternativne dobavljače.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je da bi odbijanje ruske nafte dovelo do “katastrofalnih posljedica po globalno tržište”. Cijene nafte i plina već su naglo porasle i mogle bi još više rasti ako Rusija zaustavi izvoz.

Koliko nafte izvozi Rusija?

Rusija je treći najveći proizvođač nafte u svijetu, iza SAD-a i Saudijske Arabije. Od oko pet milijuna barela sirove nafte koju izvozi svaki dan, više od polovice odlazi u Europu. SAD je manje ovisan, s oko 3% nafte uvezene iz Rusije 2020. godine.

Što je s alternativnim izvorima nafte?

Ben McWilliams kaže da bi trebalo biti lakše pronaći alternativne dobavljače nafte nego plina jer nema toliko plinovoda. Nešto nafte dolazi iz Rusije, ali ima i velikih količina s drugih strana. SAD je zatražio od Saudijske Arabije da poveća svoju proizvodnju nafte, ali je ova zemlja dosad odbijala američke zahtjeve za povećanje proizvodnje kako bi se smanjile cijene nafte.

Saudijska Arabija je najveći proizvođač u OPEC-u, naftnom kartelu koji proizvodi oko 60% sirove nafte kojom se trguje na međunarodnom tržištu. Zbog toga OPEC ima ključan utjecaj na cijene nafte. Rusija nije u OPEC-u, ali s njim od 2017. surađuje na postavljanju ograničenja proizvodnje nafte kako bi se kontrolirala zarada za proizvođače.

SAD također namjerava ublažiti venezuelanske naftne sankcije. Nekada je Venezuela bila ključni američki dobavljač nafte, ali u posljednje vrijeme svoju naftu uglavnom prodaje Kini.

Što bi se dogodilo kad bi ruski plin prestao pristizati u zapadnu Europu?

Ionako visoke cijene grijanja još bi više porasle. Ruski plin čini oko 40% uvoza prirodnog plina u EU. Ako bi ovaj izvor presušio, Italija i Njemačka bi bile posebno ranjive. Europa bi se mogla okrenuti drugim izvoznicima plina, kao što su Katar, Alžir i Nigerija, ali postoje praktične prepreke brzom povećanju proizvodnje u tim zemljama.

Rusija osigurava samo oko 5% britanskog uvoza plina, a SAD uopće ne uvozi ruski plin. Međutim, cijene u Velikoj Britaniji i SAD-u ipak su značajno porasle zbog štetnog učinka slabije ponude.

Može li se pronaći alternativa ruskom plinu?

Ne baš lako. “Teže je zamijeniti dobavljača plina jer imamo te velike cjevovode koji dovode ruski plin u Europu”, kaže Ben McWilliams, analitičar energetske politike.

Think-tank Bruegel smatra da bi Europa mogla uvoziti više ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz SAD-a ako bi Rusija zaustavila isporuku plina Europi. To bi također moglo povećati korištenje drugih izvora energije, ali to nije ni jednostavno ni brzo.

“Obnovljivim izvorima treba vremena da se uvedu u korištenje, pa to kratkoročno nije rješenje. Dakle, ono što može napraviti razliku za sljedeću zimu je promjena goriva, odnosno otvaranje elektrana na ugljen, kao što Italija i Njemačka planiraju učiniti u slučaju nužde”, kaže analitičarka Simone Tagliapietra.

Europska unija je predložila plan da Europa postane neovisna o ruskim fosilnim gorivima prije 2030. godine, što uključuje mjere za diverzifikaciju opskrbe plinom i zamjenu plina u grijanju i proizvodnji električne energije.

Što bi se moglo dogoditi s računima za grijanje i gorivo u kućanstvima?

Potrošači će se suočiti s rastućim računima za energiju i gorivo kao rezultatom ovog rata. U Velikoj Britaniji računi za energiju u kućanstvima su pod vladinom kontrolom. No računi će porasti za 700 funti, na oko 2000 funti, u travnju kada se poveća limit cijene. Očekuje se da će dosegnuti oko 3000 funti kada se gornja granica ponovno poveća ove jeseni.

Cijene benzina i dizela u Velikoj Britaniji također su porasle, a očekuje se da će benzin doseći 1.75 funti po litri ako se rat nastavi. U SAD-u su troškovi benzina dosegli najvišu razinu od 2008. godine, a Američki automobilski savez kaže da su cijene samo prošlog tjedna porasle 11%.

“Ako se nađemo u situaciji da ruska nafta i plin prestanu pristizati u Europu, onda će nam trebati mjere u smislu racionalizacije. Možda ćemo morati reći kućanstvima da smanje termostate za jedan Celzijev stupanj, što može uštedjeti značajne količine plina”, kaže McWilliams za BBC., prenosi index.hr

Exit mobile version