Site icon Hrvatska uživo

‘TOMAŠEVIĆ JE POPUT NASILNIKA’ Oštra reakcija iz ‘U ime obitelji’ zbog upitnika upućenih roditeljima odgojiteljima

FOTO: SCREENSHOT/N1

Iz udruge “U ime obitelji” oglasili su se o anketnim upitnicima iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe sa invaliditetom koje su roditelji odgojitelji počeli dobivati od prošlog petka. Javlja ZAGREB INFO

U ime u obitelji upozorava da je gradonačelnik Tomislav Tomašević “prvo s većinom u zagrebačkoj Skupštini koju čine Možemo i SDP retroaktivno, protuzakonito i protuustavno ukinuo mjeru roditelj odgojitelj”, a dva mjeseca nakon toga šalje upitnike u kojima traži podatke korisnika.

“Jer, navodno, nakon što su ukinuli zajamčene prihode sad smišljaju kako će „pomoći“ 21 000 djece o kojima se brine oko 5 800 roditelja odgojitelja. Ti postupci g. Tomaševića podsjećaju na nasilnika koji vas na silu izbaci iz vašeg stana na ulicu, on se u njega useli, a onda vam pošalje dopis i pita vas koliko zarađujete i možete li plaćati podstanarstvo za svoju obitelj”, poručuju iz udruge.

Podsjetili su da su i prosincu zatražili je prošli mjesec zaštitu zakonskih prava roditelja odgojitelja od Visokog upravnog suda. To su učinile i Hrvatska udruga roditelja odgojitelja, GI U djeci je budućnost i gradonačelnikov savjetnik Ivica Lovrić. Od suda je U ime obitelji zatražila i uvođenje privremene mjere.

Isto tako, krajem prošle je godine U ime obitelji zatražila od Ministarstva pravosuđa i uprave da po hitnom postupku provede državni nadzor zakonitosti odluke zagrebačkog gradonačelnika kojom povratno ukida mjeru roditelj odgojitelj.

“Nažalost, Ministarstvo, baš kao i Ured za demografiju na koje je ono prebacilo lopticu – nisu ništa napravili o tom pitanju koje se tiče više od 30 000 ljudi u gradu Zagrebu”, napominju iz U ime obitelji.

Udruga podsjeća da je stručno mišljenje prof. dr. sc. Nenada Pokosa pokazalo da je u samo 5 godina uspješne demografske mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu došlo do povećanja od 38,2 % u broju trećerođene djece te povećanju od čak 65,4 % u broju četvrtog i više rođene djece.

“To znači da je zahvaljujući mjeri roditelj odgojitelj u Zagrebu u 5 godina rođeno oko 500 više djece, nego u prijašnjem usporednom razdoblju. Za sliku o važnosti te mjere za Zagreb: to je 20 razreda po 25 djece”, kažu iz udruge.

Upozoravaju da Tomašević ukidanjem mjere RO nije osigurao pomoć za korisnike i time je stavio “trudnice i njihovu djecu u nepovoljan položaj”. Također napominju da je gradonačelnik izvršio, kako kažu, “udar na socijalno najosjetljiviju skupinu u gradu Zagrebu – obitelji s malom djecom” revidiranjem mjere roditelj odgojitelj. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA

Exit mobile version