Site icon Hrvatska uživo

KAKO JE MOGUĆA OGROMNA NAVALA NA SKUPE STANOVE? Evo koliko građana si to zapravo može priuštiti

foto: A.Brađašević DEMOS MEDIA

Iako je novogradnja sve skuplja i skuplja, potražnja je nikad veća. U prvoj polovici godine izdano je više od 6.700 građevinskih dozvola, a prodano je gotovo 2.400 stanova. To je ujedno rekord u posljednjih nekoliko godina. Javlja ZAGREB INFO

Cijena kvadrata u Zagrebu je oko tri tisuće eura, a na nacionalnoj razini, cijena se u prosjeku kreće oko 2 tisuće eura. Nakon potresa, stanovi u centru prodaju se nešto teže, no novogradnja, usprkos vrtoglavim ciframa, brzo plane, otkrila je Biserka Domazet iz agencije za nekretnine.

Tako će primjerice na jednoj atraktivnoj lokaciji, niknuti stotinjak stanova s cijenom kvadrata od čak pet tisuća eura, a već u samoj najavi gradnje, javit će se tisuću zainteresiranih kupaca. Na rast cijena nekretnina utjecalo je poskupljenje građevinskih materijala kao i energenata, a ministar gospodarstva i održivog razvoja Darko Horvat upozorio je da nema alata koji bi mogli obuzdati određene poremećaje koji se događaju.

“Nedostatak građevinskih radnika i niske kamate na stambene kredite također dižu cijene stanova. Tu je još i povećanje raspoloživog dohotka stanovništva, programa subvencioniranja i permanentna potražnja jednog dijela bogatijih koji štednju spremaju u nekretninsku imovinu”, ističe Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb za HRT.

Na socijalne nejednakosti upozorava čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji tvrdi da za godišnju plaću većina građana Hrvatske može kupiti svega 7 kvadrata stana. Iako Hrvati štede, većinu ušteđevine drži svega 20 posto imućnijih građana, a 50 tisuća građana na računu ima preko milijun kuna pa su im nekretnine isplative. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA

Exit mobile version