Site icon Hrvatska uživo

MUP o razgovorima PNUSKOK-a u Gradskoj upravi na kojima je sudjelovao i Tomašević: Sve je uređeno Zakonom’

FOTO: SCREENSHOT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na jučerašnjoj konferenciji za medije potvrdio je da je sa svojom zamjenicom Danijelom Dolenec bio prisutan na razgovorima koje je PNUSKOK vodio sa zaposlenicima u zgradi Gradske uprave. Bilo je to, kazao je, na poziv istražnih tijela.

“Mogu samo potvrditi da na traženje PNUSKOK-a u nekima od tih radnji smo bili prisutni zamjenica i ja, dakle na traženje PNUSKOK-a, kao predstavnici javno-pravnog tijela što je potpuno u skladu sa zakonom. Ne bi to trebalo kvalificirati kao nikakva ispitivanja. Radi se o razgovorima gdje se pokušava doći do nekakvih činjenica, gdje se pokušava dobiti dokumentacija za istragu, gdje se utvrđuje gdje bi se takva dokumentacija mogla nalaziti, tko je njoj imao pristup i takve stvar”, kazao je Tomašević.

MUP, piše Večernji list, tvrdi da se nije radilo o ispitivanju, koje se, ako je netko osumnjičen, provodi u službenim prostorijama policije, već o radnjama pretrage, pregleda i oduzimanja dokumentacije bitne za daljnji tijek kaznenog postupka.

“To je uređeno i Zakonom o kaznenom postupku koji navodi: “Kada se pretraga obavlja u prostoru druge pravne osobe, pozvat će se njihov predstavnik koji može biti nazočan pretrazi”. I Zakon o policijskim poslovima i ovlastima te Pravilnik o načinu policijskog postupanja propisuju da policijski službenik kada provodi kriminalističko istraživanje može pregledati poslovnu dokumentaciju fizičkih i pravnih osoba, a prije početka pregleda poslovne dokumentacije ili podataka policijski službenik je dužan javiti se odgovornoj osobi i priopćiti joj razloge postupanja te u njenoj nazočnosti pristupiti uvidu u poslovnu dokumentaciju”, kazali su iz MUP-a za Večernji list.

Policija je, dakle, poduzela samo one radnje i komunikaciju sa zaposlenicima Gradske uprave koje su nužne da bi se ispunio cilj same radnje, prenosi RTL.

Exit mobile version