Site icon Hrvatska uživo

EK neće obnoviti ugovore s AstraZenecom i Johnson&Johnsonom! Procurile pojedinosti navodnog dogovora

Foto: Pixabay/ ilustracija

U Bruxellesu su odlučili da će se usredotočiti na cjepiva koja se temelje na tehnologiji mRNA, poput Pfizerovog i Moderninog

Europska komisija odlučila je da neće obnoviti ugovore s tvrtkama AstraZeneca i Johnson & Johnson za iduću godinu, objavio je u srijedu talijanski list La Stampa, citirajući izvor iz talijanskog ministarstva zdravstva. 

“Europska komisija je, u dogovoru s čelnicima mnogih (EU) zemalja, odlučila da neće produljiti ugovore s kompanijama koje proizvode tzv. vektorska cjepiva protiv Covida 19, nakon što oni isteknu”, objavila je La Stampa, prenosi Reuters.

Pišu kako su u Bruxellesu odlučili da će se usredotočiti na cjepiva koja se temelje na tehnologiji mRNA, poput Pfizerovog i Moderninog. Zasad nije poznat razlog zbog kojeg Komisija navodno odustaje od ugovora s AstraZenecom i Johnson & Johnsonom; odnosno, ne zna se je li problem u kašnjenju s isporukom ili kontroverzama oko teških nuspojava nakon cijepljenja. 

Europska komisija u utorak je, inače, najavila da će tražiti objašnjenje od američke farmaceutske tvrtke Johnson & Johnson, koja je najavila da će odgoditi isporuku cjepiva u Europu.

J&J je objavio da će odgoditi isporuku cjepiva u Europu nakon što su američke zdravstvene agencije preporučile privremeni prekid cijepljenja protiv covida-19 njihovom cjepivom. Ta odluka je donesena nakon što se kod šest osoba razvio rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške.

Iz Europske komisije su poručili da su u “kontaktu s tom tvrtkom kako bi dobili objašnjenje za to odluku”.

Samo dan ranije, Komisija je objavila da Johnson&Johnson počinje s isporukom cjepiva Europskoj uniji. Kompanija se obvezala da će do kraja lipnja isporučiti Europskoj uniji 55 milijuna doza, a u trećem tromjesečju dodatnih 120 milijuna doza.

Hrvatska je rezervirala 900.000 doza toga cjepiva. Prednost nad ostalim cjepivima mu je ta što je potrebna samo jedna doza. Prenosi Jutarnji list

Exit mobile version