Site icon Hrvatska uživo

Nastavlja se put za zabranu ‘Za dom spremni’! Kraus za RTL: ‘I partneri HDZ-a iz koalicije su bili žrtve rasnih zakona’

Foto: Screenshot/rtl

Inicijator zakona, predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus, za RTL potvrđuje da prijedlog zakona ne predviđa nikakve iznimke

Nastavlja se put prema zakonskoj zabrani ustaških simbola.

U zagrebačkoj Židovskoj općini održan je drugi radni sastanak predstavnika vladajuće koalicije i gotovo svih oporbenih stranaka, na kojem su svi dobili prijedlog zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških simbola. Javlja RTL

Dogovoreno je da se u roku od tri tjedna svi klubovi zastupnika o prijedlogu očituju i iznesu eventualne primjedbe. Inicijator zakona, predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus, za RTL potvrđuje da prijedlog zakona ne predviđa nikakve iznimke, nego potpunu zabranu ustaškog pozdrava Za dom spremni. 

O čemu se danas razgovaralo, jeste li išta bliže zajedničkom stavu po pitanju zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških simbola?

Zajednički stav postoji od početka, da se ide na zakon o kojem govorimo. Danas je predstavljen prijedlog zakona kojeg su dobili svi predstavnici. Prijedlog će se prodiskutirati na Klubovima zastupnika, vratit će se primjedbe, budu li postojale, i idemo u daljnji rad na novom zakonu.

Znači, nisu se predstavnici danas očitovali o prijedlogu?

Danas smo se dogovorili da to mora proći kroz sve Klubove. Nije dovoljno da samo predsjednici Klubova nešto o tome kažu, nego da to potvrde i svi članovi Klubova.

Možete li nam otkriti neke glavne smjernice?

Bit će to kazneni zakon za odgovornost po postupanju u sadržaju, odnosno temama o kojima je javnost već upoznata.

I beziznimno se regulira fašistički pozdrav “Za dom spremni”?

Da, za to, za ustaško i četničko znakovlje, sve što se tiče znakovlja koji su bili na snazi u Drugom svjetskom ratu u rasnim zakonima NDH.

Jeste li si dali kakav rok?

Dali smo si tri tjedna da se te primjedbe daju na raspolaganje.

Ima li ishod cijelog ovog procesa ikakve veze s ovogodišnjim obilježavanje proboja u Jasenovcu? Odnosno, hoćete li ponovno ne sudjelovati u službenom obilježavanju, ne bude li uspjeha?

Ako se sjećate, prvi sastanak bio je povezan s obilježavanjem Dana holokausta, a sada idemo dalje u proceduru, nekakve rokove si moramo dati. 

Ali, ovisi li o uspjehu cijelog ovog procesa zajednički dolazak u Jasenovac predstavnika žrtava i države?

Ne očekujem da će proces biti do tada završen, prema tome ne bih ovo povezivao s time. Samo bih povezao s time da je krajnje vrijeme da se taj zakon kojeg smatram civilizacijskim donese.

Mislite da i u HDZ-u ima snage da se prijeđe preko tih nekih dvostrukih konotacija, iznimaka i sličnog?

Vidjet ćemo. Na vlasti je HDZ sa svojim partnerima, a koliko ja znam, partneri HDZ-a su i oni koji su bili žrtve tih rasnih zakona.

Exit mobile version