Site icon Hrvatska uživo

Veledrogerije: ‘Na točki smo pucanja, nekim bolnicama već je ograničena isporuka‘

Foto: pixabay

Predstavnici veledrogerija su na konferenciji za novinare objavili na koliko je narastao dug države

– Tri mjeseca nakon posljednje sanacije i rebalansa proračuna potkraj 2020. te dodatne uplate ljekarnama mi se nalazimo na točki pucanja. Dugovi su dosegnuli razinu od 5,7 milijardi kuna, kakva je bila u listopadu, rekla je Diana Percač, predsjednica Koordinacije veledrogerija pri HUP-u.

Veledrogerije, članice koordinacije pri HUP-u, uputile su apel javnosti kako bi skrenule pozornost na razinu duga koji je dosegnuo kritičnu točku. Javlja HRT

– Veledrogerije ne utječu na formiranje cijena lijekova, ne utječu na potrošnju lijekova, ne propisuju lijekove. Veledrogerije ne uključuju financiranje u cijenu lijekova. Cijena lijeka određuje se pravilnicima koje određuje Ministarstvo zdravstva. Hrvatska agencija za lijekove određuje najvišu dopuštenu cijenu lijeka, a HZZO-a s proizvođačima lijekova tu cijenu dodatno snižava. Zadnji korak je objedinjena javna nabava gdje Ministarstvo zdravstva propisuje javnu nabavu za bolnice, gdje se mi kao konkurentni dodatno natječemo i tako maksimalne cijene lijekova dodatno snižavamo. Mi smo obvezni po tim cijenama isporučiti bolnicama koje plaćaju u roku i onima koje plaćaju nakon godinu, dvije ili više dana, objasnila je Percač.

Uputila je apel Vladi da riješi ovaj zadnji lanac nelikvidnosti u državi kako zdravstveni sustav ne bi došao u pitanje.

– To nas dovodi do točke nelikvidnosti gdje ne može ispunjavati obveze prema dostavljačima, poslovnim partnerima, zaposlenicima. Nas četvero zapošljavanja otprilike 2000 ljudi. Dugovi bolnica otkad je formirana Koordinacija veledrogerija pri HUP-u su udvostručeni. Početkom 2018. imali smo 2,2 milijarde kuna duga, sad smo na 4,2 milijarde, rekla je Percač.

Uza sve to, dodaje, došlo je i do produljenja rokova plaćanja HZZO-a ljekarnama.

– Govorimo o bolnicama, o rokovima plaćanja koji premašuju minimalno šest puta zakonom definirane rokove. Zamislite da radite i tek nakon godinu dana dobijete plaću, kako biste funkcionirali? Mi funkcioniramo zahvaljujući kreditnim institucijama, ali i naša kreditna sposobnost ima svoj kraj. Sa svakim povećanjem duga dolazimo u situaciju kada ne možemo servisirati svoje obveze dobavljačima, rekla je.

U prosincu je zabilježen rekordan rast duga bolnica veledrogerijama. Dug je u samo mjesec dana narastao za 300 milijuna kuna.

– Takav galopirajući rast duga je neodrživ. Još jednom upućujem apel da se zaustavi daljnji rast duga i da se isporučeni lijekovi i medicinski proizvodi plate, poručila je.

Bolnice su skinule maske

Predsjednik Uprave Oktal Pharme Ivan Klobučar istaknuo je da lijekovi čine 20 posto potrošnje u zdravstvu, 80 posto je sve ostalo.

– Mnoge bolnice su napokon skinule maske i rekle da ne plaćaju lijekove jer su im limiti premali. Jasno je da se ne smije dirati prava pacijenata, to nitko ne bi htio, rješenje je racionalizacija sustava i povećanje davanja”, kaže Klobučar.

Predstavnici veledrogerija nisu željeli navoditi bolnice s najvišim dugom, no spomenuli su kako je jedan KBC u zadnijh šest mjeseci platio lijekove za samo jedan mjesec. O mjerama koje će zbog toga poduzeti prema bolnicama odlučit će svaka veledrogerija za sebe, rečeno je.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić ocijenio je kako bi zdravstveni sustav trebalo reformirati, no oni koji bi ga trebali reformirati ne doživljavaju nikakve probleme u hrvatskom zdravstvu.


– Oni se cijepe, dobivaju svoju uslugu, imaju svoje prijatelje i nemaju nikakvu potrebu kompromitirati svoj položaj. Tko je u čekaonicama? Ljudi s dna društva, oni su na listama, u čekaonicama, oni nemaju veze i dolaze na red za šest mjeseci, za godinu dana, rekao je Zorić.

Ocijenio je da u zdravstvu vlada kaotično stanje, od upravljanja do provedbe. “Ako drug raste za 300 milijuna kuna, jasno je da nešto dubinski ne štima, jedino korjenita reforma može riješiti problem”, poručio je.

Exit mobile version