Site icon Hrvatska uživo

DOBRO JE ZNATI:Od sutra se kažnjava nenošenje maski, evo tko je sve izuzet od nošenja i kako je pravilno nositi…

foto: pixabay/ilustracija

Od 5. prosinca počinje se kažnjavati nenošenje ili nepravilno nošenje maski tamo gdje su one obavezne, a za građane te će kazne biti 500 kuna. 

Osim dosadašnje odredbe da se maske moraju nositi u zatvorenim prostorima, one postaju obavezne i na javnim mjestima na otvorenom u okolnostima povećane mogućnosti prijenosa virusa, odnosno tamo gdje nije moguće održati metar i pol razmaka.

Maske za lice su, u najširem smislu, maske koje se pamučnih materijala gušćeg tkanja i nose se u svakodnevnom životu. Za optimalnu učinkovitost dvoslojnu pamučnu tekstilnu masku za lice, koja ima ulogu tekstilne barijere, treba pravilno nositi tj. staviti je da čvrsto prianja na nos i usta mijenjati je ako je mokra i ne dirati je dok se nosi.

Maske za lice ili medicinske maske obavezno je nositi na ispravan način, odnosno tako da budu pokriveni i nos i usta, a u svakom trenutku je moraju imati svi zdravstveni radnici, trgovci, vozači i zaposlenici u javnom prijevozu, vjernici prilikom vjerskih obreda, roditelji koji dolaze po djecu u vrtić ili školu i slično. Pišu 24sata

Tko mora nositi masku?

Tko je izuzet od obaveze nošenja maske?

Kako pravilno baratati maskom?

Exit mobile version