Site icon Hrvatska uživo

Slijedi rošada medicinskih sestara: ‘Imamo grč u želucu od same pomisli da možemo završiti na mjestu pacijenata’

Foto: screenshot/dnevnik.hr

Sljedećih dana će iz četiri kliničke bolnice prema Dubravi krenuti 357, dok će iz Dubrave prema njima stići 128 medicinskih sestara i tehničara

Liječnicima bi rad bio gotovo nemoguć bez asistencije medicinskih sestara kojih je i prije pandemije nedostajalo zbog odlaska na unosniji rad u inozemstvo. Javlja RTL

Kako je KB Dubrava postao Covid centar, slijedi i velika rošada sestara.

Šetnja na svježem zraku prije odlaska na smjenu u Covid bolnicu Matejeva je rutina već dva tjedna. Iako se dobrovoljno javio za rad s najtežim pacijentima, u početku mu nije bilo svejedno.

“I sama pomisao da ulaziš u tako nešto gdje možeš i sam izgubiti glavu i završiti na tom istom mjestu gdje taj pacijent leži dosta je stresno i imamo baš grč svi u želucu od te pomisli”, ispričao je Matej Beroš. 

Pacijentima je puno teže kaže, pa im je, s kolegama dobrovoljcima osmislio poseban pristup.

“U strahu su. Sama pomisao da si u doticaju s koronom i onda mi još dođemo ovako obučeni, pa smo ih pokušali kroz neku pjesmu i neku zafrkanciju opustiti, to je ispalo ovako simpatično”, pojasnio je Matej. 

Sljedeći tjedan će im pomoći kolege iz ostalih zagrebačkih bolnica. Svaki će bolnički centar u Dubravu poslati po sedam posto svojih medicinskih sestara i tehničara, a Dubrava će im uzvratiti dijelom svog osoblja.

Tako će sljedećih dana iz četiri kliničke bolnice prema Dubravi krenuti 357, dok će iz Dubrave prema njima stići 128 medicinskih sestara i tehničara.

“Ono što nam je bio cilj je da medicinske sestre rade u timovima. Znači da tim kad dođe iz jedne ustanove da dođe u timu od 25 medicinskih sestara gdje će raditi u jednom odjelu u KB Dubravi”, izjavio je koordinator za sestrinstvo Mario Gazić

Zagreb će tako funkcionirati kao jedna velika bolnica, a slično će biti i s ostalim bolničkim centrima u zemlji.

“Medicinske sestre su četiri sata unutra, četiri sata se odmaraju vani, tako da kadrovi su potrebni u duplo većem broju, a sam KB Dubrava i rad u KB Dubrava je izuzetno zahtjevan i izuzetno troši više medicinskog kadra”, 

Sve to dobro zna i Matej, a kolegama koji će mu se uskoro pridružiti poručuje da se ne trebaju bojati i da daju sve od sebe, jer ovo je sad poziv gdje se moraju pokazati i dati svoj maksimum kako bi pomogli tim ljudima.

A kako bi pomogli sestrama i tehničarima, sindikati će se pokušati izboriti da im vrijeme provedeno s kovid pacijentima bude priznato kao beneficirani radni staž.

Exit mobile version