Site icon Hrvatska uživo

Općina poslala 182 opomene pred ovrhu…

Foto: screenshot hrt/ilustracija

Općina Marijanci odlučila je stati na kraj financijskoj nedisciplini obveznika plaćanja općinskih prihoda te je pokrenula proceduru za prisilnu naplatu neplaćenih potraživanja. Nakon pregleda i kontrole salda dužnika, Općina je poslala 182 opomene pred ovrhu zbog neplaćanja komunalne naknade, poslovnog prostora, komunalnog doprinosa te zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.

– To su redoviti prihodi Općine i zakon nas obvezuje da vodimo računa o naplati sredstava. Bilo bi neprihvatljivo da budemo nemarni i nesavjesni u poslovanju. Prisilna naplata nema nikakve veze s punjenjem proračuna ili koronavirusom. Jednostavno, to je zakonska procedura koju moramo odraditi – naglasio je općinski načelnik Darko Dorkić. Dodao je da će se protiv dužnika koji se ogluše na opomenu primijeniti prisilna naplata. Postupkom prisilne naplate obuhvatit će se sve fizičke i pravne osobe prema kojima dospjelo, a nenaplaćeno potraživanje Općine iznosi više od 200 kuna.

– Ljudi se javljaju u naš jedinstveni upravni odjel i traže obročnu otplatu, što im, naravno, omogućujemo. A neki su već odmah nakon primitka opomena uplatili dug. Vjerojatno im se dogodilo da su zaboravili platiti ili su imali drugih prioritetnih izdataka – rekao je načelnik Dorkić.

Glavnina duga od oko 1,2 milijuna kuna odnosi se na komunalnu naknadu. Fizičke su osobe prije slanja opomena dugovale 225.105 kuna, a pravne osobe 522.480 kuna. Nakon poslanih opomena uplaćeno je 120.536 kuna. Javlja Glas Slavonije

Exit mobile version