Site icon Hrvatska uživo

‘Jedini ja na ljevici mogu pobijediti Bandića. Ako preživi, povlačim se iz gradske politike‘

Foto: T.Tomašević/FB

Tomislav Tomašević, saboorki zastupnik i čelnik platforme Možemo dao je ekskluzivni intervju za Nedjeljni, prenosimo dio intervjua;

Zašto ste glasali za Zakon o obnovi Zagreba?

– Mi smo tražili da se usvoji poseban Zakon s obzirom na razmjere oštećenja i to smo izborili. Onda smo izborili da se ide na izvanrednu sjednicu Sabora kako bi se Zakon brže usvojio, iako bismo željeli da je još u lipnju izglasan uz svu proceduru i dva čitanja, ali nije jer se išlo na ranije izbore. Tražili smo i da se ide na model gdje većinu plaća država, dio grad i županije i dio privatni vlasnici. I za to smo se izborili, a onda nakon prvog čitanja nam je desetak prijedloga usvojeno, a najbitnije je oko socijalnog kriterija.

I nakon druge verzije Zakona smo imali 33 amandmana, od toga je sedam usvojenih. Glasali smo ‘za’ da se Zakon konačno donese, kako bi građanima krenula obnova. Mi smo i dalje skeptični oko provedbe jer nije usvojeno da obnovu koordinira jedno tijelo, a u Zakonu i dalje ima nelogičnosti. U svakom slučaju, spremni smo za iduću fazu u kojoj ćemo nadzirati provedbu Zakona, predlagati kako poboljšati provedbu i ako treba i s građanima na cesti tražiti bolja rješenja.

Jeste li vi sebe doveli u opasnost da vas nazovu Plenkovićevim žetončićem?

– Po istoj logici me mogu nazvati i Bandićevim žetončićem jer mi i u Skupštini glasamo za njegove prijedloge ako smatramo da su u interesu većine građana, a u svakoj prilici mu ‘vadimo mast’, kao i HDZ-u. Na dnevnoj razini se bavimo njihovim aferama, ali smatramo da trebamo glasati za zakone koji su dobri bez obzira na to tko ih predloži. To je neki pomak.

I da sam ja na vlasti, radio bih isto. U Saboru je dosad bila situacija da su se svi oporbeni amandmani automatski odbijali, što nije dobro, jer ne mogu baš svi biti loši. A s druge strane na redu je program oporavka, različiti zakoni koje će Vlada predlagati, ide bitka za Zagreb i naravno da ćemo biti žestoka oporba HDZ-u.

Je li Bandić politički mrtvac i jeste li vi jedini koji ga može srušiti?

– Nikada ne volim nikoga podcjenjivati u politici i ne bih Bandića otpisao, ali ne vidim načina da on pobijedi na idućim izborima, iako je osam mjeseci u politici cijela vječnost i svašta se još može dogoditi. A s obzirom na to da sam proteklih godina dao veliki doprinos tome da Bandić bude upravo tamo gdje je sada, kao i cijela gradska oporba koja je radila dobar posao zadnje tri godine, i kada gledam svoj rezultat na proteklim parlamentarnim izborima, u usporedbi s drugima, vjerujem da mogu pobijediti Bandića i HDZ-ovog kandidata.

A vidimo da su HDZ-u sada porasle ambicije i misle da Bandića mogu zamijeniti svojim čovjekom. No to bi bilo samo Bandić 2.0. Jer Bandićeva mreža i HDZ-ov čovjek je upravo to.

Jesu li počeli razgovori sa SDP-om da vi budete zajednički kandidat ljevice?

– Nisu počeli jer pitanje je s kime bih vodio te razgovore kada oni tek biraju vodstvo. A vidjeli smo različite izjave članova SDP-a u medijima oko toga treba li SDP imati svog gradonačelničkog kandidata ili će podržati mene. Želim pričekati da prođu izbori u SDP-u i nakon toga želim razgovarati s njima, ali i s drugim strankama u gradskoj oporbi, od centra prema lijevo. To su SDP, Petek, Glas i ostali.

Što Maras kaže na vaše ambicije, jeste li s njime pričali i što mislite o njemu kao potencijalnom SDP-ovom kandidatu?

– Nismo pričali. A mislim da rezultati parlamentarnih izbora govore sve. U politici je ambicija najnormalnija, ali ponavljam, želim nakon njihovih izbora sjesti s vodstvom SDP-a i na nacionalnoj i na lokalnoj razini te vidjeti ima li prostora za suradnju.

Vidjeli smo prosvjede protiv mjera Stožera, desnica je to iskoristila za skupljanje političkih poena, a mislite li da toj atmosferi pridonosi i ponašanje predsjednika?

– Ne razumijem njegovo ponašanje. Podržavam njegov stav oko članka 17. Ustava jer smatram da zadiranje u ljudska prava treba biti izglasano dvotrećinskom većinom u Saboru, što vjerujem da bi i prošlo i bio bi bolji pravni temelj za odluke Stožera. No, daje vrlo oprečne izjave. S jedne strane korona je po njemu karijes, a s druge strane dio prosvjeda naziva idiokracijom. Svatko ima pravo na prosvjed i legitimno je politički raspravljati o maskama, lockdownu, svemu.

Ja smatram da korona postoji, da maska pridonosi smanjenju rizika od zaraze, mislim da bi bilo dobro da se u Saboru izglasa članak 17. Ustava, smatram da nije dobar još jedan lockdown, smatram da treba biti fizička nastava u školama, vrlo sam kritičan prema Stožeru koji se pretvorio u stranačko tijelo, ali ne mislim da zato treba dovoditi u pitanje sve epidemiološke mjere. Ali ključno je da ako imamo mjere koje vrijede za građane, onda trebaju vrijediti i za nas političare. I u tom smislu Milanović šalje lošu poruku.

Svi vas pitaju za Tita i već ste rekli da vam to nije prioritet, ali što mislite o Tuđmanu?

– Zamjeram mu mnoge stvari, a prije svega kriminalnu privatizaciju 90-ih. Uzrokovao je i zagrebačku krizu kada nije priznavao rezultate demokratskih izbora, a znamo kako je ta kriza završila – kupovinom gradskih zastupnika. I sada imamo sličnu situaciju.

Što onda s ulicama koje nose imena po ustašama?

– Naravno da to treba promijeniti i ne vidim baš puno ljudi koji bi u javnosti bili protiv toga. Ja se prije svega želim fokusirati kako da Zagreb s 20 godina zakašnjenja, koliko ga Bandić vodi, uđe u 21. stoljeće, što znači da se razvija u ekonomskom, ekološkom i društvenom smislu kako bi mogao odgovoriti na moderne izazove.

Ujedno, grad koji je otporniji na prirodne nepogode, koji se razvija policentrično, koji je financijski održiv, koji racionalno koristi prirodne i druge resurse te kojim se upravlja na korist svih njegovih građana. Piše Goran Penić Jutarnji list

Exit mobile version