Site icon Hrvatska uživo

Polašek:Velika Gospa u Sinju i 100.000 hodočasnika najveći su korona-izazov koji je pred nama

Foto:Screenshot

Jedna od mjera bi mogla biti da svi nose maske, ali svi od tih hodočasnika, bez iznimke. Na to bi trebalo striktno paziti, primjerice da su pokrivena i usta i nos, a ne da im nos viri vani, kaže Ozren Polašek

Epidemiološka situacija s korona virusom dosad je postavila brojne izazove pred našim epidemiolozima, Stožerom, Vladom i ostalim institucijama, ali uskoro stiže događaj koji bi se mogao pokazati kao najzahtjevniji. Riječ je o proslavi Velike Gospe 15. kolovoza, točnije s 14. na 15. kolovoz kada u Sinj dolazi i do 100.000 vjernika.

O tome se još nitko od nadležnih nije oglasio, ali je dr. Ozren Polašek profesor je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i član Vladinog znanstvenog savjeta, koji savjetuje i premijera Plenkovića.

– To je s epidemiološkog stajališta veliki rizik te ćemo o tome sigurno raspravljati i ta tema će biti na stolu. Jako velik broj ljudi ide pješice prema Sinju i to predstavlja veliki fizički napor, a i ne znam koliko će njih držati maske na licu i distancu. Idu u kolonama, blizu jedni drugih. O tome moramo razgovarati na Savjetu i dati neke preporuke premijeru i Stožeru civilne zaštite – rekao je Polašek za Slobodnu Dalmaciju.

Kako je naveo, bilo bi najbolje da se taj skup, kao i hodnja te procesija gradom ne održe. No, svjestan je da je vjernicima i Crkvi taj blagdan jako važan i da bi trebalo pronaći ravnotežu između želje ljudi, ali i činjenice da se ne smije dozvoliti da taj vjernički skup postane novo žarište.

– Procesija gradom je posebno problem jer tu praktički nema distance, a u njoj sudjeluje velik broj ljudi. To će nam u sljedećim tjednima biti jedan od većih izazova, kako sve to provesti i u kojem opsegu dozvoliti. Također, nije samo Velika Gospa u Sinju, tu su i druga marijanska svetišta. Jedna od mjera bi mogla biti da svi nose maske, ali svi od tih hodočasnika, bez iznimke. Na to bi trebalo striktno paziti, primjerice da su pokrivena i usta i nos, a ne da im nos viri vani. Možda je moguće osigurati dovoljan broj pripadnika policije i civilne zaštite pazi na to imaju li svi maske… Vidjet ćemo kakvu će preporuku ili obvezu donijeti Stožer, ali sigurno ćemo se očitovati i na Znanstvenom savjetu – rekao je Polašek. Prenosi 24Sata

Exit mobile version