Site icon Hrvatska uživo

Dezinficijensi i rukavice iritiraju kožu: Evo kako možete umanjiti oštećenja na svojim rukama…

Photo by Anna Shvets from Pexels

Ruke perite u mlakoj vodi i temeljito ih osušite poslije. Redovito koristite neutralne kreme bez boje i mirisa, a u teškim slučajevima obilno nanesite kremu te stavite preko pamučne rukavice preko noći

Irititativni kontaktni dermatitis (IKD) je upala kože koja nastaje nakon kontakta kože s kožnim iritansima, a najčešće se pojavljuje na koži šaka i podlaktica. U vrijeme pandemije Covida-19 i više nego učestalo smo koristili, a koristimo još uvijek razne dezinficijense kojima iritiramo kožu. 

Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada objavio je preporuke za prevenciju upale kože šaka u uvjetima pojačanog korištenja istih tih dezinficijensa.

Kožni iritans je svaki čimbenik koji u dovoljnoj koncentraciji i korišten kroz dovoljno dugo vrijeme može izazvati iritaciju i oštećenja kože. Pandemija COVID-19 virusa zasigurno je doprinijela povećanoj učestalosti IKD uslijed provedbe  osnovnih zaštitnih mjera koje imaju iritativni učinak na kožu šaka, a to su učestalo pranje ruku, korištenje antiseptika i dezinficijensa te često i dugotrajno nošenje gumenih rukavica.

Posebno izloženi riziku razvoja IKD na radnom mjestu (profesionalni IKD) su prvenstveno zdravstveni djelatnici, zatim svi ostali radnici koji u svojem svakodnevnom radu zbog povećanog rizika zaraze COVID-19 imaju obavezu stalne upotrebe mjera prevencije (npr. policija, vatrogasci, radnici u trgovini, prijevozu, uslužnim djelatnostima).

Najčešći uzroci iritativnog kontaktnog dermatitisa (IKD) su:

IKD nastaje pri nošenju rukavica zbog:

Prevencija i ublažavanje IKD uključuje:

Exit mobile version